Skip links

Erik-Jan Ginjaar, CEO Postillion Hotels: ‘we hebben de energie van jong hospitality talent nodig’

Erik-Jan Ginjaar, CEO van Postillion Hotels, bedacht de NXT GM Challenge. De eerste winnaar is net gestart, de zoektocht naar de NXT GM 2020 is in volle gang. Hoe kijkt de 36-jarige algemeen directeur aan tegen de challenge en wat hoopt hij ermee te bereiken?

De eerste winnaar van de NXT GM Challenge, Justus van Dam, is een klein maandje geleden gestart. Wat maakt hem een geschikte hotelbaas?
 ‘Zijn frisse blik en lef. Juist omdat hij nog weinig ervaring heeft, durft hij meer en brengt hij nieuwe energie. Daarbij is hij niet bang om op zijn snufferd te gaan, ook dat vind ik lef hebben. En hij heeft een duidelijke visie.’

Is dat überhaupt de reden dat Postillion Hotels graag jong talent aantrekt? Die nieuwe energie?
‘In zekere zin wel, ja. Jong talent denkt nog niet zo moeilijk en ziet kansen. Die energie hebben we nodig in de hospitality.’

CEO Erik-Jan Ginjaar

Postillion Hotels heeft veel oog voor jong talent. Dat zien we terug in de NXT GM Challenge, maar ook op de werkvloer. Hiermee werken jullie duidelijk ergens naartoe. Hoe ziet jouw ideale hospitality toekomstbeeld eruit?
 ‘Postillion Hotels als eerste hotelketen ter wereld zonder kantoorfuncties en met iedereen vóór de schermen. Meer mensen op de vloer en dus meer aandacht voor de gast. Gastvrijheid is in zijn algemeenheid tanende in de hospitality, merk ik. -Zelfs wij slagen er niet altijd even goed in.- Om dit tij te keren, is meer persoonlijke aandacht nodig. En voor zo’n nieuwe, open, manier van werken zijn jonge mensen nodig. Mensen die snappen dat je persoonlijk aanwezig moet zijn en zelf het onderscheid moet maken.’

Jong talent denkt nog niet zo moeilijk en ziet kansen

‘Jij bent de architect van je eigen carrière’, is inderdaad jouw motto. En daarmee ook dat van Postillion Hotels. Hoe zie je dat terug binnen de organisatie?
‘Met iedereen die bij ons een ambitie uitspreekt, gaan we aan de slag. Niet gezegd dat dit altijd lukt, maar we geven het wel een kans. De voorzet hiervoor ligt bij de medewerkers zelf; wij kunnen tenslotte niet aan iemands neus zien wat hij of zij wil. ‘Spreek het daarom uit!’, roep ik altijd. Als je zelf aangeeft te willen doorgroeien, gaan we stappen zetten.’

Waarom is het zo belangrijk dat Hotello’s een eigen visie hebben?
‘Ontwikkeling en verandering kunnen alleen worden bewerkstelligd door anders te durven denken en doen. Buiten de kaders kijken zorgt voor vernieuwing en verscherping en dat heeft de branche écht nodig.’

De inschrijving voor de NXT GM Challenge 2020 is inmiddels gesloten. Blijf ons volgen voor updates over de finalisten en de winnaar! 

Leave a comment

Name*

Website

Comment