Skip links

De strijd om NXT GM 2020: ‘als NXT GM ben je een lonesome cowboy’

De finalisten van The NXT GM 2020 zijn bekend: Melissa van Rooij (Tio’19), Michelle Slinkman (SHMS’20) en Rico Borst (SHMS’19) strijden tijdens het HotelloTOP Year Event op 15 januari om de titel NXT GM 2020. Samen met zes andere kandidatenbeleefden zij op 25 en 26 oktober de Challenge Day. Wat moesten zij doen om zich voor de jury te bewijzen? Waar lette de vakjury op? En hoe hebben de kandidaten de Challenge Day ervaren? (Deel 1)

Op vrijdag 25 oktober verzamelde de top negen (een van de deelnemers viel op het laatste moment om persoonlijke redenen af, red.) zich bij Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer; dé plek waar de winnaar een heel jaar aan de slag gaat als hotelbaas. Sommigen kenden elkaar al, maar de meeste kandidaten maakten voor de eerste keer echt kennis met elkaar. Een gedeelde achtergrond en toch veelal dezelfde drive en ambitie schepten echter direct een band. En gespreksstof!

Te mooi om te laten schieten
Al was het alleen maar omdat sommige kandidaten letterlijk van ver waren gekomen. Julien Schreiner (SHMS’20) verliet tijdelijk zijn stageplek op Aruba om aan de wedstrijd te kunnen deelnemen. ‘Mijn stagebegeleider vroeg me of ik me realiseer dat ik hierdoor wellicht een andere kans misloop. Ik antwoordde hem dat ik me dit terdege besef, maar de functie van NXT GM 2020 is zo’n geweldige kans… die kon ik niet laten schieten.’ Ook Florianne Hazelzet (HTH’19) vond de reis van Vietnam naar Nederland de moeite waard. ‘Ik heb tijdens mijn stage hier heel goed geleerd hoe je mensen vaardigheden moet aanleren en optimaal kunt begeleiden om zich te ontwikkelen. Skills die ik in de functie van NXT GM 2020 goed kan toepassen.’ Robin de Wit (HMSM’20) kwam over uit Barcelona. Net als Julien en Florianne was de kans om direct te starten als hotelbaas, met begeleiding van captains of industry, een te mooie om te laten liggen. Afstand of niet…

De kandidaten NXT GM 2020
Vlnr. (achterste rij): Rico Borst, Michelle Slinkman, Lotte Willems, Julien Schreiner, (voorste rij) Emma van Walsem, Robin de Wit, Isabelle van den IJssel, Melissa van Rooij, Florianne Hazelnet

Je en jij
Na een kennismakingsborrel ging iedereen aan tafel en openden Postillion-CEO Erik-Jan Ginjaar en HotelloTOP-voorzitter Stephanie van Oorschot de challenge officieel. Erik-Jan benadrukte vooral het laagdrempelige bij Postillion Hotels. ‘We spreken elkaar aan met je en jij.’ En hoe dit automatisch betekent dat je als NXT GM de juiste begeleiding krijgt tijdens deze sprong in het diepe. ‘Justus (van Dam, NXT GM 2019, red.) is nu zo’n twee maanden onderweg’, vertelde hij, ‘en liep even met zijn ziel onder zijn arm. Het is namelijk niet zomaar iets: een hotel runnen. Ik heb hem een avondje naar huis gestuurd om bij te komen. Ook dát is GM zijn. We zijn een platte organisatie en als er iets is, bespreken we dat.’

‘Een hotel runnen is niet zomaar iets’

Met de poten in de klei
‘Ik heb als Hotello (SHMS’11) zelf de kans geregen om op jonge leeftijd door te groeien’, vertelde Stephanie. ‘Dus toen Erik-Jan met dit (te) gekke idee kwam, dacht ik meteen I’m in!’ De functie van NXT GM moet niet worden onderschat, benadrukte ze. ‘Het is niet altijd makkelijk en je staat letterlijk met je poten in de klei. Desondanks is het een enorme springplank. Het biedt je enorme kansen om te leren en jezelf te bewijzen.’ Laat jezelf dan ook vooral zien, tipte ze de kandidaten. ‘En wat jouw specifieke meerwaarde is.’

Erik-Jan Ginjaar en Stephanie van Oorschot
Postillion-CEO Erik-Jan Ginjaar en HotelloTOP-voorzitter Stephanie van Oorschot

Lonesome cowboy
Dat de functie van NXT GM niet zomaar iets is, benadrukte ook Postillion’s operationeel directeur Hans Wibbens, die qua begeleiding en coaching het dichtst bij de NXT GM staat. ‘Als GM ben je een lonesome cowboy; je moet veel alleen doen. En jíj bent misschien al bezig met plannen voor de winter, maar ík wil de resultaten van afgelopen zomer met je doorspreken. Ook dat is het leven van een General Manager.’

Operationeel directeur Hans Wibbens
Operationeel directeur Hans Wibbens

Deze woorden vormden een mooi bruggetje naar de opdracht van de Challenge Day, waarmee alle kandidaten zich de volgende dag voor de vakjury moesten bewijzen. Een opdracht waarbij zij uitleg moesten geven over de resultaten, maar vooral hoe zíj deze zagen en verklaarden.

Hoe de kandidaten deze dag van pitches en motivatie ervaren hebben, lees je in de volgende blog.

*Melissa van Rooij – Hotelschool Tio (Tio), afstudeerjaar 2019, Julien Schreiner – Stenden Hotel Management School (SHMS), afstudeerjaar 2020, Florianne Hazelzet – Hotelschool The Hague (HTH), afstudeerjaar 2019, Isabelle van den IJssel – Hotelschool The Hague (HTH), afstudeerjaar 2017, Emma van Walsem – Breda University of applied sciences (BUAS), afstudeerjaar 2019, Lotte Willems – Breda University of applied sciences (BUAS), afstudeerjaar 2020, Michelle Slinkman – Stenden Hotel Management School (SHMS), afstudeerjaar 2020, Rico Borst – Stenden Hotel Management School (SHMS), afstudeerjaar 2019 en Robin de Wit – Hotel Management School Maastricht (HMSM), afstudeerjaar 2020

 

Leave a comment

Name*

Website

Comment