Skip links

De strijd om NXT GM 2020: authenticiteit vs. analyse

Uit bijna honderd aanmeldingen gekozen worden als kandidaat voor de functie van NXT GM 2020 is niet zomaar iets. Tijdens de Challenge Day op 25 en 26 oktober moesten de kanshebbers zich daarom optimaal bewijzen om door te stomen naar de top drie. Niks uitslapen, maar om 7.00u een keiharde bootcamp en daarna… pitchen! (Deel 2)

‘Lekker verfrissend’, vond Isabelle van den IJssel (HTH’17) het actieve begin van de dag. Sommige kandidaten hadden hun pitch, waarbij zij uitleg over en hun visie op de resultaten moesten geven, tot diep in de nacht voorbereid en een bootcamp bleek een instant boost van benodigde energie. ‘Energie om scherp te zijn en te laten zien waarom juist jij de NXT GM 2020 moet worden’, vertelde Lotte Willems (BUAS’20).

Bootcamp
Een actieve bootcamp gaf de kandidaten de benodigde energie voor de Challenge Day.

Eigenwijs of recalcitrant?
Die energie kon direct na het ontbijt in de praktijk worden gebracht tijdens een workshop MapsTell-training, verzorgd door Richard Haeck van trainingsorganisatie Qstaff. Eerder kregen de kandidaten al gedragseigenschappen toebedeeld. Aan de hand van een levensgrote kaart (map) verduidelijkte Richard deze en vertelde hij vooral hoe dit hen definieert. Informatie die ze later, tijdens de pitches, goed konden gebruiken. Zo kan eigenwijs bijvoorbeeld worden uitgelegd als recalcitrant. ‘Een eigenschap die jij waarschijnlijk heel positief en onderscheidend vindt, maar die, als deze anders wordt uitgelegd, juist tegen je kan werken.’ Als net, of bijna, afgestudeerde Hotello kun je in de functie als General Manager niet ingehuurd worden op je competenties, benadrukte hij. ‘Want die heb je nog niet. Waar je wél op wordt beoordeeld, is je gedrag. Kom je authentiek over en kunnen we daar wat mee? Dat moet je daarom goed kunnen overbrengen.’

‘Eigenschappen die jij positief vindt, kunnen door anderen heel anders worden uitgelegd’

MapsTell-training
Tijdens een workshop MapsTell-training, verzorgd door Richard Haeck, kregen de kandidaten beter inzicht in hun gedragseigenschappen en hoe ze deze konden inzetten tijdens de pitch.

Van financiën tot HR
Die authenticiteit, gecombineerd met het analyseren van cijfers, vormde de basis voor de pitches. Een zeskoppige jury: voorzitter Toine Scheerens (gepensioneerd hoteldirecteur), Anouk Dekkers (achtergrond als community manager), Sebastiaan Schaafsma (hotelmanager Max Brown Amsterdam), Kim van Velzen (marketing strateeg bij KIMspiration), Diederick Joosten (investment manager Panta Holdings B.V.) en Mascha van Houten (corporate recruiter Cooperatie VGZ/Rechtbank Gelderland) beoordeelden de kandidaten op hun kennis van financiën, toekomstvisie, marketing, sales, HR en hun persoonlijkheid.

Hoe inspireer jij de medewerkers?, wilde de vakjury, behalve een verklaring van de cijfers, weten. Kun je je verplaatsen in specifiek de gasten van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer? Hoe zeg je collega’s de waarheid? In hoeverre kun je, als het er op aankomt, ‘nee’ verkopen? En wat zou je doen op je eerste dag als GM?

De jury van NXT GM 2020
De jury van NXT GM 2020 (vlnr achterste rij) Kim van Velzen, Mascha van Houten, Anouk Dekkers
(vlnr voorste rij) Sebastiaan Schaafsma , Toine Scheerens, Diederick Joosten.

Ook advies vragen is NXT GM zijn
‘Pittig!’, luidde de algemene reactie van de kandidaten. Zoals MapsTell-trainer Richard Haeck al voorspelde, bleken niet alle eigenschappen die ze zichzelf toebedeelden even belangrijk of onderscheidend en draait het GM-schap om heel veel verschillende aspecten. De combinatie laten zien wie jij bent met een scherpe analyse van cijfers bleek een behoorlijke uitdaging. Een uitdaging die de jury desondanks heel goed snapte. ‘Als je niet direct een oplossing hebt’, luidde dan ook het advies, ‘wuif het dan niet weg, maar vraag hulp/advies. Ook dát is NXT GM zijn.’

‘Als je iets niet weet, vraag dan om advies: ook dát is NXT GM zijn’

‘Praat met andere General Managers als voorbereiding’, concludeerden de deelnemers na afloop. ‘En leer alvast van de echte praktijk. Bezoek hotels, kijk hoe het er aan toegaat, praat met de medewerkers. Een uitleg van cijfers geven is één ding, maar het gaat er eveneens om dat je deze kunt verbeteren. Onderschat dit onderdeel daarom niet!’

Uit alle kandidaten werden Melissa van Rooij (Tio’19), Michelle Slinkman (SHMS’20) en Rico Borst (SHMS’19) uiteindelijk gekozen als finalisten. Hoe zij de Challenge Day hebben ervaren en hoe zij zich voorbereiden op de finale op 15 januari tijdens het HotelloTOP Year Event, lees je in de volgende blog.

*Melissa van Rooij – Hotelschool Tio (Tio), afstudeerjaar 2019, Julien Schreiner – Stenden Hotel Management School (SHMS), afstudeerjaar 2020, Florianne Hazelzet – Hotelschool The Hague (HTH), afstudeerjaar 2019, Isabelle van den IJssel – Hotelschool The Hague (HTH), afstudeerjaar 2017, Emma van Walsem – Breda University of applied sciences (BUAS), afstudeerjaar 2019, Lotte Willems – Breda University of applied sciences (BUAS), afstudeerjaar 2020, Michelle Slinkman – Stenden Hotel Management School (SHMS), afstudeerjaar 2020, Rico Borst – Stenden Hotel Management School (SHMS), afstudeerjaar 2019 en Robin de Wit – Hotel Management School Maastricht (HMSM), afstudeerjaar 2020

Leave a comment

Name*

Website

Comment