Skip links

‘Een goed netwerk van gelijkgestemde Hotello’s is zó waardevol’

The NXT GM Challenge is powered by Postillion Hotels en HotelloTOP. Een bewuste keuze van Postillion’s Erik-Jan Ginjaar en HotelloTOP’s Stephanie van Oorschot, omdat door het bundelen van de krachten ‘echt iets groots neergezet wordt’. De oud-Hotello’s spreken dezelfde taal, vertellen ze. Exact de kracht van het Hotello-netwerk. ‘Een netwerk van mensen met eenzelfde achtergrond en denkwijze is zó waardevol!’ 

Wat is HotelloTOP precies?
Stephanie: ‘Een netwerkorganisatie voor Hotello’s en hospitality professionals, bedoeld om mensen te verbinden binnen de branche. We organiseren meerdere evenementen per jaar, met als grootste het HotelloTOP YEAR Event, tijdens de Horecava. -Komende januari al voor de zestiende keer!- Een inspirerend congres met aansluitend een netwerkborrel. Tevens reiken we de ‘Hotello of the Year Award’ uit, aan de Hotello die het afgelopen jaar de grootste stempel heeft weten te drukken op het bedrijfsleven.’ 

Erik-Jan: ‘HotelloTOP is dé vereniging waar oud-hotelschoolstudenten zich bij aan kunnen sluiten. Een netwerk van gelijkgestemden. Van mensen met dezelfde achtergrond, die dezelfde taal spreken, dezelfde flauwe grappen leuk vinden en elkaar steunen en begrijpen.’ 

Erik-Jan Ginjaar en Stephanie van Oorschot
Erik-Jan Ginjaar en Stephanie van Oorschot bedachten samen de NXT GM Challenge.

Hoe belangrijk is een stevig netwerk binnen de hospitality?
Erik-Jan: ‘Als je elkaar kent, gun je elkaar dingen en kun je elkaar later nog eens bellen voor advies of hulp. Ook ik heb in de loop der jaren goed gebruik gemaakt van dit netwerk en weet in de praktijk hoe waardevol het is. Als Hotello’s vertegenwoordigen we het bedrijfsleven. Als uitgangspunt is het niet per se commercieel, maar het kan je later wel business opleveren. Letterlijk, of in de vorm van waardevolle mensen en kennis.’ 

Stephanie: ‘De hospitality wereld is best een kleine wereld. Een sterk netwerk binnen deze wereld is daarom belangrijk. En het opbouwen hiervan, begint al tijdens je studietijd.’

Waarom hebben jullie samen The NXT GM Challenge opgezet?
Erik-Jan: ‘We vonden dat er eens écht een steen in het water gegooid moest worden. Een actie met lef, die de branche opschudt en laat zien dat het anders kan (en moet).’ 

Stephanie: ‘Erik-Jan kwam twee jaar geleden met het idee. ‘Ik wil dit samen met jullie opzetten’, zei hij. ‘Als we onze krachten bundelen, kunnen we echt iets groots neerzetten en veel Hotello’s bereiken en motiveren.’ Ik deelde zijn enthousiasme direct en bovendien is The NXT GM Challenge een mooie aanvulling op onze activiteiten.’

‘We vonden dat er eens écht een steen in het water gegooid moest worden’

Waarom is het zo belangrijk om Hotello’s te motiveren en uit te dagen? Want dat is wat The NXT GM Challenge voor staat. Stephanie: ‘Na het afstuderen van de Hotelschool gaat slechts dertig procent van de Hotello’s daadwerkelijk aan het werk in de hospitality sector. Enerzijds is dat goed: het geeft aan wat voor een brede managementopleiding het eigenlijk is, met volop mogelijkheden voor en binnen de dienstverlenende sectoren. Anderzijds is het ook jammer, want de hospitality is een hele mooie wereld, waarin veel mogelijk is. Dat willen wij met deze challenge laten zien.’ 

Erik-Jan: ‘De hotelschoolopleiding is inderdaad steeds meer een algemene managementopleiding geworden. Dat zorgt er voor dat studenten uitwaaieren naar andere sectoren, maar ook dat er meer begrip gekweekt wordt voor wat een proces kan toevoegen binnen de hospitality. Voor een beter plan, een sterkere visie. Dit hebben we nodig binnen Postillion, en in zijn algemeenheid binnen de hospitality. Met de challenge dagen we jonge Hotello’s, die nog volop kansen en mogelijkheden zien, daarom uit om die ideeën en visie in de praktijk te brengen. Een win-winsituatie, als het ware; wij worden toekomstbestendiger door hun vernieuwende energie, zij krijgen direct vanuit de schoolbanken de kans om de echte praktijk te leren.’ 

Stephanie van Oorschot
Stephanie van Oorschot

Jullie zijn allebei Hotello’s. Wat maakt de Hotello van nu anders dan toen jullie de opleiding deden?
Erik-Jan: ‘De Hotello zelf is niet veranderd, denk ik. De typische Hotello is nog steeds gastvrij in hart en nieren. Wat wél is veranderd, zoals ik al aangaf, is de opleiding zelf, die meer richting algemeen management is getransformeerd. De daarbij horende visie en het begrip voor processen aan de achterkant is goed, maar we moeten wel opletten dat dit niet ten koste gaat van de gastvrijheid. Dat is tenslotte dé basis van de hospitality.’ 

Stephanie: ‘Als je naar de Hotello van nu kijkt, zie ik dat life balance steeds belangrijker wordt. Werk is niet meer het allerbelangrijkste in het leven. Vrijheid en kunnen doen wat je (privé) leuk vindt, is ook heel essentieel. De ambitie is er nog steeds, maar de Hotello van nu is wat minder gewend om door het stof te gaan.’

‘De Hotello van nu is nog steeds gastvrij in hart en nieren, maar wat minder gewend om door het stof te gaan’

‘Ook signaleer ik meer keuzestress; er is zoveel mogelijk. Dat levert een gevoel van twijfel op. In mijn ogen niet nodig! Ga er gewoon voor, luidt mijn advies, en kijk daarna verder. Bijt je vast in de uitdaging van het moment. Die druk om in één keer de beste keuze te maken is niet nodig; je kunt altijd nog switchen. Het grote voordeel van die brede managementopleiding die de Hotelschool momenteel is. Geeft des te meer aan wat voor goede keuze de opleiding überhaupt is!’ 

Stephanie, je spreekt uit ervaring, want je bent zelf een Hotello. Je hebt de hotelschool gevolgd in Leeuwarden, terwijl je in het zuiden bent opgegroeid. Waarom heb je voor de opleiding in ‘het hoge noorden’ gekozen?
‘Puur en alleen om het feit dat ik wilde studeren. En écht studeren! Op kamers, doen wat studenten doen. (lacht) Als ik in Limburg was gebleven, had ik met de trein heen en weer kunnen pendelen. Dat is toch niet echt?!’ 

Je bent nu weer terug in het zuiden. (Het hoofdkantoor van HotelloTOP zit in Maastricht.) Maar je reist door heel Nederland om het netwerk van Hotello’s te vergroten. Ervaar je veel verschil tussen de verschillende hotelschoolopleidingen?
‘Alle zes de opleidingen zijn anders en iedere school heeft zijn eigen kracht en DNA. Ik denk dat dit ook goed is, want daardoor trekken ze studenten aan die goed bij dit DNA passen. Stuk voor stuk staan de Nederlandse opleidingen en de Hotello’s wereldwijd heel goed bekend. Dat geeft wel aan dat dit klopt.’ 

Erik-Jan Ginjaar
Erik-Jan Ginjaar

Tot slot: dit is de tweede editie van The NXT GM Challenge. Zien jullie verschil ten opzichte van vorig jaar?
Stephanie: ‘De challenge is nu bekend; door vorig jaar weet men wat het inhoudt. Dit levert meer inschrijvingen op (super!) en ook serieuzere inschrijvingen. Daarmee bedoel ik niet dat de deelnemers vorig jaar niet serieus genoeg waren, maar door de bekendheid en het volgen van de eerste challenge beseffen de Hotello’s nu echt it’s the real deal!’ 

Erik-Jan: ‘De editie van vorig jaar levert nu inderdaad meer bekendheid op. Tot nu toe hebben we al veel media-aandacht gehad, wat zorgt voor meer aantrekkingskracht op hotelscholen. De Hotello’s vinden het een heel leuk initiatief, maar ook spannend, en dat is exact wat we met de challenge willen bereiken. Je wint tenslotte niet zomaar iets. Het is wel een general managementspositie; serious business!’ 

‘Ook hebben we geleerd van de eerste editie en die lessen toegepast in de 2020 campagne. Via welke kanalen en met welke informatie bereiken we de doelgroep nog beter? Wat kan inhoudelijk scherper op de Challenge Day? Hoe kunnen we de Challenge Day deelnemers ook kennis en inspiratie meegeven die voor hun hele carrière nuttig is, of ze nou winnen of niet. Zo ontwikkelen wij ook jaar op jaar met The NXT GM.’

 

Leave a comment

Name*

Website

Comment