The NXT GM Challenge

Fleur Hüsken: ‘ook zonder het winnen van NXT GM 2022 was de challenge waardevol geweest’

Vorige maand won Fleur Hüsken (HMSM’21) de vierde editie van The NXT GM Challenge. Per 1 september krijgt zij officieel de sleutels in handen van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer en gaat zij een jaar lang aan de slag als General Manager. Wie is deze ambitieuze Hotello en hoe gaat zij komend jaar het verschil maken?

Wanneer we Fleur spreken zit ze aan de andere kant van de wereld, in de buurt van Sydney. Tot eind mei reist ze de oostkust van Australië rond met een camper. “All fun, no work!”, vertelt ze. “Als ik de challenge niet had gewonnen was ik vier maanden op reis gegaan, in plaats van twee, en had ik die maanden gebruikt om werkervaring op te doen. Met een uitdagend jaar als GM in het vooruitzicht gebruik ik deze periode vooral om op te laden, om straks met volle energie aan de slag te kunnen gaan.”

Een super vette kans

Energie is ook meteen het woord dat Fleur typeert en waarmee ze vorig jaar het traject van NXT GM 2022 in ging. “Al voor ik überhaupt mee mocht doen, vond ik het een super vette kans”, vertelt ze. “Toen ik eindelijk in het laatste jaar van de hotelmanagementschool zat en me kon inschrijven, besloot ik het dan ook gewoon te proberen.” De reden waarom is duidelijk; al op jonge leeftijd wist Fleur dat ze ooit een hotel wilde runnen. “Mijn ouders hebben een hotel en, ondanks dat ze mij nooit iets hebben opgedrongen, zag ik als kind al dat dit ook mijn droom was. Om zeker te weten of dit daadwerkelijk was wat ik wilde, ben ik vier maanden in een hotel in Engeland gaan werken. Daar werd de drive alleen maar groter en eenmaal ingeschreven aan de Hotel Management School in Maastricht kon ik er helemáál niet meer omheen: dit was het voor mij!” 

‘Ik word gewoon gelukkig van een hotelomgeving’

Omringd door gelijkgestemden

“Ik word gewoon gelukkig van een hotelomgeving”, verklaart de Hotello. “De sfeer, de dynamiek… tussen zowel collega’s als gasten. Geen dag is hetzelfde, het werk is heel divers en het ontzorgen van mensen vind ik het mooiste wat er is.” De challenge ging ze dan ook vooral open in. “Ik weet wat ik wil en wat ik kan. Het enige dat er kon gebeuren is dat ik tot de conclusie kwam dat het toch niets voor mij was. Nou… dan wist ik dat ook weer!” Toch was ze positief geïntimideerd tijdens de Challenge Days in november 2021, geeft ze toe. “Iedereen was gemotiveerd en ambitieus. En daar moest ik dus bovenuit zien te steken.” Die gezamenlijke motivatie en passie was echter ook meteen wat het weekend interessant maakte, vertelt ze.  “Je bent twee dagen omringd door gelijkgestemden en professionals uit het hotelvak. Dat geeft enorm veel energie, levert je super veel praktijkkennis op en vergroot ook nog eens je netwerk.”

‘Tijdens de Challenge Days ben je twee dagen lang omring door gelijkgestemden en professionals uit het hotelvak’

Leiderschapspotentie bewijzen

Tijdens de Challenge Days werden de kandidaten uitgedaagd middels een pittige fysieke oefening, á la Kamp van Koningsbrugge. “Waarin het echt aankwam op doorzettingsvermogen en waarbij we als deelnemersteam meteen heel hecht werden. Dit liet ons des te meer inzien hoe belangrijk het is om samen voor een goed resultaat te gaan.” Via verschillende praktijkoefeningen, van een MT-meeting voorzitten tot een sollicitatiegesprek voeren, moesten zij zichzelf en hun leiderschapspotentie echt bewijzen. Voor een vakjury presenteerden alle deelnemers hun unieke visie op het financieel, operationeel en commercieel runnen van een hotel. “Ik bereid me altijd heel goed voor”, blikt Fleur terug. “En dat kon niet met alle oefeningen, omdat we niet alles van tevoren wisten. Dat vond ik wel een uitdaging. Het sollicitatiegesprek ging nog wel; tenslotte weet ik wie ik ben, waar ik vandaan kom en wat ik wil. Maar de MT-meeting vond ik echt spannend. Zoiets had ik nog nooit gedaan en (lacht) de overige MT-leden maakten het me niet makkelijk!” 

Aan het eind van de tweede dag werd Fleur uitgeroepen tot finalist, samen met Karlijn van de Wetering (HSMS’21) en Floris Stüssgen (HSMS’22). “Heel gaaf, natuurlijk. Maar ook als ik niet in de top drie had gezeten, was dit weekend heel leerzaam en waardevol geweest. Een meerwaarde voor mijn hotelcarrière.”

Team performance

Na een online campagne en een finalepitch werd Fleur uiteindelijk uitgeroepen tot dé NXT GM 2022. De vakjury omschreef haar als een leider: ‘ze stimuleert goede team performance, biedt hulp aan en motiveert de groep’. Officieel gaat ze per 1 september aan de slag als General Manager van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer, deze zomer start ze echter al in het team. “Omdat de ervaring van vorige edities leert dat een korte inwerkperiode een goede en noodzakelijke voorbereiding is voor die echte leiderschapspositie. Op deze manier kan ik de locatie en het team al een beetje leren kennen.”

De connectie met het team is tijdens haar NXT GM-jaar dan ook het belangrijkst, vertelt ze. Waarom en hoe ze de balans denkt te vinden tussen leiderschap en samenwerken, lees je volgende week in het vervolginterview.

Meer nieuws