The NXT GM Challenge

NH Hotel Group: ‘Alle kandidaten NXT GM Challenge hebben ons omvergeblazen'

Vanaf het moment dat het nog enkel een wild idee was, is Stephanie van Oorschot betrokken bij The NXT GM Challenge. Met de 2024-editie staan we aan de vooravond van alweer de zesde jaargang van de challenge. “Als wij als HotelloTOP een bijdrage kunnen leveren aan het boeien en binden van talent, is onze missie geslaagd.”

Tijdens een etentje ergens in 2018 gooide Erik-Jan Ginjaar, CEO van Postillion Hotels, een idee op tafel: “Stephanie, ik heb grootse plannen, maar wil ze alleen uitvoeren als we er samen met HotelloTOP een succes van kunnen maken. We gaan een baan als General Manager weggeven.” Ook al is het alweer wat jaren geleden, Stephanie heeft het gesprek nog helder op haar netvlies. Net als haar reactie: “Jij bent helemaal gek geworden …”, lacht ze. Na enige bezinking en bezinning volgde ook meteen een: “Gaaf, gaan we doen!” En zo geschiedde.

Omarmd door de branche
Winnaars van de eerste vier edities van The Next GM Challenge kregen de sleutels overhandigd van een van de Postillion Hotels. Vanaf de 2023-editie nam Minor Hotels het stokje over. “Precies zoals we bedacht hadden”, zegt Stephanie. “The NXT GM Challenge wordt omarmd door de branche als geheel. Minor Hotels is een groot internationaal merk. De NXT GM krijgt in dit geval zelfs de sleutels overhandigd van twee hotels in hartje Amsterdam: NH Caransa én NH Schiller. Een prachtige, maar bijzonder uitdagende omgeving om in te belanden. Je springt als winnaar echt in het diepe. Omdat de challenge zich sinds vorig jaar afspeelt in Amsterdam, hoop ik dat ook meer internationale studenten van de Hogere Hotelscholen zich aanmelden.”

De sleutels in handen
De ervaring leert, al is het steeds minder nodig, dat er naar het addertje onder het gras wordt gezocht. Want een baan als GM van een hotel winnen, dat kan toch niet?! “Nee, het is geen gimmick”, benadrukt Stephanie. “Je krijgt écht de sleutel van de voordeur en het salaris dat daarbij hoort.” Daarom zijn de Challenge Days op 10 en 11 november ook geen sinecure. De voorzitter van HotelloTOP Nederland: “We halen de deelnemers uit hun comfortzone en testen hun inzicht, doorzettingsvermogen en enthousiasme. Dat gaat van financiële skills tot mentale weerbaarheid. We toetsen op alle mogelijke manieren of ze klaar zijn voor de real deal.”

‘De kandidaten van The NXT GM Challenge zijn de verpersoonlijking van het Hotello-DNA waar wij zo trots op zijn'

Verpersoonlijking van het hotello-DNA
The NXT GM Challenge winnen is “een waanzinnig mooie kickstart van je carrière”, weet Stephanie. Maar de gehele top 10 van de jaarlijkse challenge blijkt in de praktijk in mooie rollen te belanden. “Voor Minor Hotels is de challenge de uitgelezen kans om talent te spotten en vervolgens aan zich te binden.” Talenten waarop ook HotelloTOP maar wat trots is. Stephanie: “Wij zien hotello’s die pragmatisch, maar ook inventief zijn. Wat er ook gebeurt, ze lossen het op. En dat gecombineerd met hun sociale vaardigheden en een enorme drive. De kandidaten van The NXT GM Challenge zijn de verpersoonlijking van het hotello-DNA waar wij zo trots op zijn.”

Prachtig podium voor talent
Als netwerk grijpt HotelloTOP alle kansen aan om talent een podium te bieden en de carrièremogelijkheden binnen de hotellerie zichtbaar te maken. “Je merkt op Hotelscholen dat hotello’s tevens een interessante doelgroep zijn voor andere bedrijven”, ziet Stephanie, die ook als Industry Relations Officer is verbonden aan de Hotel Management School NHL Stenden. “Een belangrijke motivatie voor HotelloTOP is het behouden van jonge mensen voor de branche door te laten zien dat het geen hiërarchische omgeving (meer) is waarin het twintig jaar duurt voordat je kansen krijgt. Ook het vak van GM ontwikkelt zich. Tegenwoordig worden er heel andere kwaliteiten gevraagd van een GM dan vroeger. Voor Minor Hotels is het ontzettend waardevol om nieuwe perspectieven binnen hun organisatie te hebben.”

The NXT GM Challenge 2054?
Nu we toe zijn aan de zesde editie van The NXT GM Challenge, is het tijd om eens vooruit te blikken. Ziet Stephanie The NXT GM Challenge 2054 ook al voor zich? “Het vak blijft evolueren en deze challenge is de perfecte manier om te toetsen hoe wij als branche aansluiten op de wensen van onze talenten. We blijven samen ontdekken waar we als hotellerie heen bewegen.” Wat vaststaat is dat het runnen van een hotel de winnaars van de afgelopen edities stuk voor stuk goed is afgegaan. Zij bekleden inmiddels allemaal mooie posities binnen de hotellerie. En om hun ster nóg sneller te laten rijzen, zet ook HotelloTOP de spotlight vol op ze: “We geven de winnaar van The NXT GM een groot podium tijdens het HotelloTOP Year Event, waar 750 vooraanstaande namen uit de branche samenkomen.”

Stephanie van Oorschot - voorzitter HotelloTOP

#NXTGM2024 #hotellotop #minorhotels

Meer nieuws